Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Автор: kostadin Категория: Технологии
Прочетен: 1048351 Постинги: 704 Коментари: 1006
Постинги в блога от 14.01.2013 г.
Цитирано от:
dartsnews.bg/News/36616
Европа ни прати в периферията си Еврозоната взима решения и има бюджет, останалите без право на глас
image
Европа на две скорости с център еврозоната, България изпада в периферията без право на глас в променения ЕС. Това предвиждат плановете за задълбочаване на Икономическия и валутен съюз в Европа, представени от президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Тази рамка ще бъде обсъдена на срещата на Европейския съвет на 13 и 14 декември, който ше приеме и "специфична и точна пътна карта" за новата визия на съюза.

Документът от 15 страници е създаден от Херман ван Ромпой "във взаимодействие с председалетя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, президента на еврогрупата Жон Клод Юнкер и президента на Европейската централна банка Марио Драги".

Предложението е да се създаде споразумение между страните, които използват еврото, и институциите в ЕС. За да се осъществи това се предвижда да се проведат структурни реформи, за да има капацитет за взимане на "бързи решения по отношение на общата валута, както и за единно представяне на новия съюз, който ще е под специфичен парламентарен контрол".

Няколко страни, които не използват единната валута, вече предупредиха, че това ще доведе до разделение на държави "вътре" и "вън", като се оформят страни втора класа, които няма да могат да участват във взимането на решения.

Новият икономически съюз ще има и "специфични фискални компетенции". Той ще прави бюджета на еврозоната.

Според унгарския държавен секретар по европейските дела Енико Дьори създаването на отделен бюджет на еврозоната ще означава различно отношение към държавите извън зоната и накрая ще унищожи самия Евросъюз. Френският президент Франсоа Оланд пък се опита да успокои обстановката като обясни на срещата през октомври, че бюджета на еврозоната ще бъде "допълнение" на бюджета на Евросъюза, но няма да го замени. Той подчерта, че не е страшно минаването на две скорости, като допълни, че "всеки приема идеята за няколко скорости".

Предложението на Ван Ромпой не спира дотук. Той препоръчва държавите да влизат в "споразумение" с европейските институции "по отношение на реформи, които ще предприемат и тяхното приложение". Това ще бъде подкрепено от нов финансов капацитет. Той ще подпомогне изпълняването на реформите, "особено по отношение на данъците и заетостта". Тези реформи ще са задължителни за държавите в еврозоната и по желание за страните извън групата.
 
Новите финансови инструменти ще бъдат използвани за осигуряване на устойчивост на "икономическите шокове" чрез система, която е "на централно ниво". Финансовите ресурси за всичко това ще идват във вид на вноски от държавите, пари от ДДС или от таксата върху финансовите трансакции, или комбинация от всичко.
http://dartsnews.bg/News/36616
Категория: Технологии
Прочетен: 1470 Коментари: 6 Гласове: 12
Последна промяна: 14.01.2013 21:08
Търсене

Календар
«  Януари, 2013  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031