Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Автор: kostadin Категория: Технологии
Прочетен: 1051291 Постинги: 704 Коментари: 1006
Постинги в блога от 19.07.2006 г.

Много хора ,не са запознати с законите на езотериката.Не познават нейните принципи и закони.Камо ли пък, да знаят-дали са ги срещали някъде в природата,...,човешкото общество или неговите надстройки-философски социални,производствени и др. Е,какво е езотерика,езотерични науки ?

Произхода на думата,нейната история,първоначална форма и първичното значение се изучава от етимологията.

Е ,за езотеризъм е дадено следното определение:

Езотерически или езотеричен-който се отнася до тези ,които са вътре.Но в книж.език с това понятие се означава и който е предназначен само за посветените-таен ,скрит...

Кои са вътре и кои вън-това е относително понятие и се отнася, към всяко нещо /предмет явление .../,избрано от нас за цяло ,при разглеждане на даден въпрос.Това показва нашето състояние ,положение или отношение спрямо избраният обект-нищо повече.../Но от изборът ни на отправната точка или изборът на координатна система зависи всичко,тъй като от това зависи и нашата гледна точка.Това е много същественно,но ще го коментирам по късно./По времето ,когато за официална вяра бе провъзгласен атеизмът определението за езотеризъм е:

eзотеризъм-религиозна или окултна норма,която забранява да се разкриват пред непосветени тайните извори на вярата. Но когато отидем на понятието"окултен",ще прочетем:Окултен-който не може да бъде определен,обяснен ,чрез научен опит;Таинствен ,таен ,скрит.

Синоним на окултизъм- мистицизъм.

Колко простичко прегледно и невярно –Така е много удобно!

Обикновено определенията на използваните понятия се дават от тези които са ги въвели.Неоспорван авторитет в езотеричната област  е Папюс Ако се обърна към определението на този лекар ,занимавал се и с езотеризъм /окултизъм илимистицизъм/може да прочетем:

Окултизъм:

-Първо това е философска система ,стремяща се да синтезира знанията, добити от науката,с цел да установи законите, управляващи всички явления,тъй като не допуска случайното появяване на явленията.

-Второ-това е голяма група от науки изучаващи невидимият свят и неговите прояви във видимият за човека.Основен метод за това е методът на аналогията.

Категория: Технологии
Прочетен: 8028 Коментари: 16 Гласове: 1
Последна промяна: 23.07.2006 12:02
Търсене

Календар
«  Юли, 2006  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31