Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2006 12:04 - Езотерика?-Какво ли ни казва пък тоя?
Автор: kostadin Категория: Технологии   
Прочетен: 8025 Коментари: 16 Гласове:
1

Последна промяна: 23.07.2006 12:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Много хора ,не са запознати с законите на езотериката.Не познават нейните принципи и закони.Камо ли пък, да знаят-дали са ги срещали някъде в природата,...,човешкото общество или неговите надстройки-философски социални,производствени и др. Е,какво е езотерика,езотерични науки ?

Произхода на думата,нейната история,първоначална форма и първичното значение се изучава от етимологията.

Е ,за езотеризъм е дадено следното определение:

Езотерически или езотеричен-който се отнася до тези ,които са вътре.Но в книж.език с това понятие се означава и който е предназначен само за посветените-таен ,скрит...

Кои са вътре и кои вън-това е относително понятие и се отнася, към всяко нещо /предмет явление .../,избрано от нас за цяло ,при разглеждане на даден въпрос.Това показва нашето състояние ,положение или отношение спрямо избраният обект-нищо повече.../Но от изборът ни на отправната точка или изборът на координатна система зависи всичко,тъй като от това зависи и нашата гледна точка.Това е много същественно,но ще го коментирам по късно./По времето ,когато за официална вяра бе провъзгласен атеизмът определението за езотеризъм е:

eзотеризъм-религиозна или окултна норма,която забранява да се разкриват пред непосветени тайните извори на вярата. Но когато отидем на понятието"окултен",ще прочетем:Окултен-който не може да бъде определен,обяснен ,чрез научен опит;Таинствен ,таен ,скрит.

Синоним на окултизъм- мистицизъм.

Колко простичко прегледно и невярно –Така е много удобно!

Обикновено определенията на използваните понятия се дават от тези които са ги въвели.Неоспорван авторитет в езотеричната област  е Папюс Ако се обърна към определението на този лекар ,занимавал се и с езотеризъм /окултизъм илимистицизъм/може да прочетем:

Окултизъм:

-Първо това е философска система ,стремяща се да синтезира знанията, добити от науката,с цел да установи законите, управляващи всички явления,тъй като не допуска случайното появяване на явленията.

-Второ-това е голяма група от науки изучаващи невидимият свят и неговите прояви във видимият за човека.Основен метод за това е методът на аналогията.



Тагове:   казва,   Какво,   езотерика,


Гласувай:
1



1. анонимен - езотерика
19.07.2006 23:12
нека споменем и единствения езотеричен център в София намиращ се на ул.Цар Самуил до ул.Пиротска
цитирай
2. анонимен - За езотерика от -Самуйл до Пиротска
20.07.2006 00:10
Здравейте ,можеше и да се се запознаем ,ако не с Вас лично ,то поне с дейноста Ви.
Отварям форум "Езотерика"към сайта.
Това ,че всеки си има пътечка не е пречка да обменяме мисли и не само от теорията.Все пак смеживи и мислещи същества.Наверно не съвършени но желаещи позитивната си еволюция.
Костадин
цитирай
3. анонимен - 2012 година! Какво ни очаква?
03.02.2009 11:30
За приближаващата 2 012-та година в последно време се говори като за съдбоносна година, говори се, че тогава ще се случат невероятно важни за живота на Земята неща.
Откъде идва важността? От голямата необходимост да се промени ролята на тази планета за бъдещото съществуване на Вселената. Сега нейната основна задача е да се създаде живо работещо съзнание за Homo sapiens. Изпълнението на тази задача върви неправилно. Това е видно от досегашния начин на живот. В голяма степен напредва развитието на науката, но това не е онази наука, която беше предвидена в Божия промисъл да се развие. Стана така, че човешкият ум реализира изкористената форма на знания. Това се случи, не защото Бог така е искал, а защото, поради мъдростта на Замисъла Си, Той позволи на хората сами да подреждат живота си. И те го подредиха! Стана така, че желанието на определени хора за пълно господство над света взе връх. Тези, които искат да диктуват на света как да се развива, имат своя програма, свое виждане за живота на планетата. То се различава от това на Бога, от Неговата Програма, защото предвижда живот за малцина и обезличава останалите, превръща ги в маса роботизирани същества. Впрочем така се изпълни онази част от Замисъла за живот на Земята, която трябваше да “тества” човешкото съзнание, да го постави на изпитание, за да се разбере кога, как и защо съзнанието отхвърля Божия промисъл.

В условията, в които живее човечеството през последните години, се видя как е възможно човешкото съзнание да се развива: с наука – за тези, които имаха условия да ползват нови знания; без наука – за тези, които останаха изолирани от напредналата цивилизация; с Бог – за тези, които търсиха духовен живот; без Бог – за тези, които пренебрегнаха изконното Божествено начало и така търсят “ускорения път” на развитие.

В така сложилите се обстоятелства животът на Земята доби изключително чудновати възможности за своето проявление. Стигна се до невероятни прояви на хуманизъм и демокрация. Изкористените условия за развитие на псевдонаука дадоха тласък само на онези страни от знанието, които можеха и могат да създават печалби. Всяка инициатива пряко се свързва с парите и властта. Сега вече, след като това е много ясно очертана тенденция, следва да се промени пътят и начинът на това “развитие”. Истинският Божий промисъл все още не се е проявил. От първоначалната идея за живот на Земята е осъществена само чисто “техническата страна”, т.е. на биологично ниво, след милиарди години е постигнато условие за създаване на живо, действено съзнание, което познава чувствата и разума. Но това са две направления, две посоки, които все още не са успели да се съберат в една активно действаща, пълноценна изява за богат духовен живот. Това означава, че първоначалната Божествена идея за живот на високо еволюирало съзнание в условията на физическия свят все още не е осъществена. Налага се сегашната форма на действащо съзнание да бъде коригирана. Много са използваните досега средства, чрез които беше обяснявано и се обяснява и сега на човечеството какво е необходимо за новия живот на Земята. За промяна в съзнанието, за нова култура се говори вече 2000 години. Дори въплъщението и възкресението на Христос не донесоха желания категоричен резултат. Вече се знае, че за да се промени човешкото съзнание така, че да гради живот чрез любов, е необходима още веднъж явна Божия намеса. Това ще стане чрез активното участие на Висшите Същества от йерархията на Светлината. Впрочем те вече усилено работят през последните години чрез различни сътрудници на Земята, като изпращат необходимите знания. Най-важното, което сега е необходимо да се знае, е, че с много труд трябва да се създаде здрава нравствена основа за новия живот. Ще оцелее в борбата с хаотичните, цинични изяви на сега съществуващия морал само онова, което има здрава нравствена основа. Така създаденият живот е в пълно противоречие със съществуващите Космически закони. Точно затова е толкова силно изявена вече борбата между Доброто и Злото, различията, които ги определят, и всичко, което се случва. В борбата между Доброто и Злото животът трябва да се преустрои. Нужни са светли души, които да подкрепят Благородното, за да може да се постигне живот чрез Любов, дори не с Любов, а чрез Любов. Това, което пречи, ще бъде отстранено. Как? Само Бог знае как, но вече е писано, че тъмните сили ще бъдат затворени. Те ще бъдат обезсилени, за да се задейства първичната идея за живот на Земята. И това ще започне оттам, където животът е запазил в човешката душа Божествена искра.

По горепосочената и други интересни теми, от подобно естество, може да прочетете в сайта www.Dobrodeteli.com
цитирай
4. kostadin - Сърдено благодаря за поканата! В ...
03.02.2009 19:04
Сърдено благодаря за поканата!
В астрологията има една приказка :Да си предупреден, означава да си въоражен.
Това, което мога да кажа е ,че не бива хората да се плашат Ние не сме случайно родени и ако е необходимо да минем през някакъв процес ще съумеем да го наравим.
Ако разрушим двуполюсния модел на две части -зло и добро,то ще разушим собственият си свят.
Няма такъв човек ,който да може с увереност да каже кое е добро или зло,базирайки се само на човешкото познание.
В отношенията ни към ближните се показва само нашето отношение към Бога.
Пътуването към съвършенството е строго индивидуално занимание.Ако сега някой е злодей ,то в предишна инкарнация е възможно да е бил даже и светец- всичко зависи от ролята ,която му е отредила дхармата въз основа на неговото собствено мнение- когато душата е освободена от тялото нещата изглеждат абсолютно постижими,но като влезем във физическото си тяло започат трудностите Тогава ние започваме да приспособяваме тялото, за изпълнение на предначертаното ,а това не винаги е лесна работа,защото най- голямата примамка да сме тука е желанията ни за удоволствия.Емоционалните усещания ,независимо дали са болка или радост съществуватсамо на физическото поле.Човек все още не се е научил да управлява емоцийте си.
Бъди здрав и щастлив човек!
цитирай
5. mut - 2012
07.05.2009 20:50
Това е само краят на един цикъл,но не значи ,че животът и разумът ще бъде унищожен.Дарени сме с правото на избор и със свободната воля.Само от нас зависи дали ще поискаме да се променим и да изоставим миналото с негативните мисли и нагласи,безотговорното отношение към себе си и природата.Обидинената положителна мисъл и любовта към планетарното тяло и всичко,което живее на него е средство,което може да направи предстоящите промени по-плавни и поносими.
цитирай
6. анонимен - mut - 2012
08.05.2009 00:27
Само вреката на материалниятживот сме свободни да избираме.За да изчезне разумът ,трялва да изчезне вселената .Може да изчезне човечеството-под вид на разума
.Костадин
цитирай
7. mut - Това, че сме тук на това планетарно ...
08.05.2009 09:42
Това ,че сме тук на това планетарно тяло като дух затворени в тяло е следствие на свободният ни избор и на липсващите ни опитности .Не мисля ,че само в материалният живот имаме свободен избор.Духовните йерархии и мъдреците от Шамбала от години работят на енергиино ниво,преходът да е плавен,а ,,смущенията,,да са мигновени и почти незабележими за тези, които съзнателно направляват своето духовно израстване и осъзнаване на истинската си същност.Онези които продължават да вярват само на своите физически сетива и не намират време да се вгледат в онова ,което става край тях,ще имат трудни опитности,но това е изборът на тяхната душа или проява на кармата.
Искаме или не Човечеството навлиза в нова епоха на духа,когато ще доминира енергията на Любовта.
цитирай
8. kostadin - Какво искат от Шамбала и това, което ...
08.05.2009 10:06
Какво искат от Шамбала и това,което се случва са различни неща.Човек може да вярва в каквото си поиска.В този смисъл всеки ще се отправи към пространството на своето вярване .Ще има и духовно просветлени личности и такива с нисък дух Еволюцията не започва от човечеството.
лично аз предпочитам да се съмнявам.Вярата абсолютизира нещата и дава една константност ,която спира развитието.Вселената е много по разнообразна и динамична.
цитирай
9. mut - Съгласна съм, че еволюцията не з...
08.05.2009 12:04
Съгласна съм ,че еволюцията не започва с Човечеството .Ние сме просто част от Вселенският пейзаж.Всичко е безгранично и много по-мащабно отколкото бихме могли да си представим.
цитирай
10. kostadin - Човек много, много не спазва зас...
08.05.2009 13:10
Човек много ,много не спазва засономерностите на вселената:
Всички точки в пространството са с еднакъв пиоритет,При това сме мързеливи и се опитваме да крадем от бъдещето.
Възможно е да бъдем подменени.Ние самите работим за създаването на изкуствен разум.
цитирай
11. mut - Проявеният в тяло дух идва на Земята ...
08.05.2009 14:33
Проявеният в тяло дух идва на Земята с блокирани спомени и опитности,за да е свободен да експерементира.Все пак земната реалност е само епизод от космическият филм в който сме герои.Когато разберем и проумеем ,че всеки от нас е Създател-тогава ще разберем и бремето да сме отговорни за породеното.
цитирай
12. kostadin - ко човек поиска може и да си спомни. ...
08.05.2009 19:04
ко човек поиска може и да си спомни.
Ние сме опитни образци ,а дали ще станем създатели -това е доста далечна работа ,поне за мене.
цитирай
13. mut - ние сме и кармата на експеримента на ...
08.05.2009 20:18
ние сме и кармата на експеримента на нашите космически родители ,но мисля че притежжаваме същите качестава като тях .А ,нима не създаваме и не преобразуваме нещата -мисля ,че сме творци и създатели ,все пак сме част от Цялото .
цитирай
14. kostadin - Просветил се човекът и станал, като ...
08.05.2009 20:41
Просветил се човекът и станал, като бога -от земята да може да направи живо същество.Отишъл при Господ да си потърси правото ,да му бъде равен,защото и той можел да направи ако поиска себе подоен от пръстта.Взе в шепа малко земя...и тук Гопод го спрялс думите:
- Какво направи ,какво взе?
- Взех малко земя за да направя човек .Господ се усмихна и продължил
- Ами то,ти първо си направи земя ... пък тогава ела....

Творци сме но на какво ниво?
Костадин
цитирай
15. анонимен - JGieVPxgAcIqe
25.05.2011 19:41
Ppl like you get all the brains. I just get to say thanks for he aswner.
цитирай
16. анонимен - chFitWGFDNvjFI
26.05.2011 14:09
3v8Pzj <a href="http://jctddblchqll.com/">jctddblchqll</a>
цитирай
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031