Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2013 04:31 - В САЩ протече радиоактивно хранилище
Автор: kostadin Категория: Технологии   
Прочетен: 2088 Коментари: 5 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Радиоактивно хранилище протече в САЩ

Теч от най-малко шест подземни резервоара в хранилище за радиоактивни отпадъци бе открит в САЩ, щата Вашингтон. Според властите няма непосредствена опасност за здравето на хората.

Американското министерство на енергетиката предупреди миналата седмица местните власти, че е бил открит теч от резервоар в депото Ханфорд. В петък американският енергиен министър Стивън Чу информира губернатора на щата Джей Айнсли, че са открити още течове.

"За момента не мисля, че има риск за общественото здраве. Разбира се, ние се притесняваме, защото не знаем какво е мащаба на тези течове и дали продължава дълго", каза говорителката на губернатора Джейми Смит.

Запитана за естеството на ядрения материал, складиран в Ханфорд, Джейми Смит заяви, че това са "ядрени отпадъци". "Резервоарите не са идентични и съдържат отпадъци, които са различни. Но все още не е ясно от кои и колко дълго е имало изтичане".
Ханфорд се намира в югозападната част на щата. Първоначално на това място се е произвеждал плутоний, използван в двете ядрени бомбардировки в Япония през 1945 г. в края на Втората световна война. /Всъщност бомбардировката на Хирошима е с ураниева бомба, а плутоний се използва при бомбардировката на Нагасаки – бел. ред./.
Производството на ядрения обект се увеличава по време на Студената война, но последният реактор спира през 1987 г. "Производството на ядрени оръжия е оставило в наследство твърди и течни отпадъци, които представляват риск за местната околна среда", включително за река Колумбия, според уебсайта на Ханфорд.
Федералното правителство и управата на щата са сключили споразумение през 1989 г. за почистване на площадката. Според френската компания "Арева", свързана с управлението на обекта от 2008 г. насам, хранилището в Ханфорд съдържа общо 170 резервоара с 200 хиляди кубически метра химически и радиоактивни отпадъци. /АФП /





Гласувай:
3



1. barrybarovec - Ами крайно време беше за поредното ...
23.02.2013 06:29
Ами крайно време беше за поредното "протичане" :) Парите за поддръжка на хранилището се осигуряват от бюджета, а точно след една (1) седмица на първи Март трябва да влезат в сила автоматичните съкращения на всяко едно перо от бюджета (да благодарим на левандурите и 0бонго за това). Та хората от Ханфорд просто си пазят хляба и това "изтичане" има за цел да се продължи финансирането от държавата. Такива "изтичания" е имало през 2005, 2007, 2008 и т.н. Не им е за сефте. Между другото резервоарите са 177 и съхраняват радиоактивни И химически отпадъци.
цитирай
2. kostadin - Никакво бюджетно осигуряване не е в ...
23.02.2013 15:05
Никакво бюджетно осигуряване не е в състояние да осигури здравината на хранилището .Няма гаранция срущу природните катаклизми и човешките грешки.Даже електрониката дава греш5ки ,така че 100 000 години над България ще висят тези домеклеви мечове .
цитирай
3. barrybarovec - Цялата работа с това "изти...
25.02.2013 04:50
Цялата работа с това "изтичане" е да продължат да получават пари от държавата. Всяка година се отпускат 2 милиарда долара за поддръжка на хранилището.
цитирай
4. kostadin - Може и да сте прави, САЩ макар и да не е ...
25.02.2013 05:07

Може и да сте прави,САЩ макар и да не е вече първата производителна сила в рамките на своята територия е страната ,която харчи повече от всички други държави .Но все пак за обсебване на сумата ,2 000 000 000,която за техният бюджет е относително малка ,говори за абсолютната невъзможност у нас да се изискват подобни суми.Предполагам ,че това е за нас е и доста по опасно ,поради причината ,че ние не разполагаме с такива огромни ,почти ненаселени пространства ,каквито има в Русия или САЩ.
До сега доколкото знам отпадаците от централата се съхраняват в Русия.
Тук БСП-арите са за осъждане ,но не мисля ,че някой им вярва за това ,че новата централа в Белене е нужна за да имало работа за хората .Не са ни необходими такива мамонтски строежи ,само за да работим в радиоктивно опасна среде -поради природен катаклизъм или човешка грешка.Всички мегаломански проекти няма да ни донесат непосредствена полза за народа.Само ще пълним с живота си някой чужд джоб.
Това е една от причините протестиращите да бягат от партиите-в частност от БСП.
Всички сме свидетели какво стана с труда на хората положен по време на соца ...,който бе разпилян окраден или подарен на децата и внуците на червената пасмина на бившата номенклатура .В момента няма нито една партия ,която да не е тръгнала от БКП и нейните бойци от МВР или ДС
цитирай
5. barrybarovec - Ето една статия за складовете с о...
25.02.2013 07:05
Ето една статия за складовете с отпадъци в Ханфорд (информацията може да се намери и от други източници)

foxnews.com/us/2013/02/23/6-underground-hanford-nuclear-tanks-leaking-washington-governor-says/

Колкото до АЕЦ "Белене" -- една статия от Петър Божинов, ядрен физик, който е работил 6 години в АЕЦ "Козлодуй" и когото познавам лично

eurochicago.com/2011/03/aets-belene-ve-da-bade-ili-da-ne-bade/

В момента има ли складове за радиоактивни отпадъци в България?
цитирай
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031