Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2013 12:29 - Да помним всички,завета на Левски
Автор: kostadin Категория: Технологии   
Прочетен: 918 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 26.02.2013 12:31


Да помним всички ,завета на Левски,
особено в днешните ни смутни дни !



Васил Левски в предсмъртното си писмо: Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби. Заради това му завещание бяха блокадите около паметника му в деня на преклонение пред подвига му


19.02.2013 | Filed under: Общество | Posted by: Viara_news

image В изповедта си пред архиерейския наместник на София Тодор Митов преди 140 г. Апостола признава, че всичко е правил в полза на народа

България отбеляза вчера 140 г. от обесването на Васил Левски. В последните си мигове той се изповядва пред архиерейския наместник на София отец Тодор Митов с думите: “Каквото съм правил, в полза народу е”.
Васил Иванов Кунчев, известен с псевдонима Васил Левски и наречен от народа Апостола на свободата, е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19-и. Разминаването в датите се дължи на техническа грешка, която продължава да се разпространява, тъй като тя не е коригирана в учебниците по история.
Смъртната присъда на Васил Левски е издадена на 14-и и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а според историците комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени – Димитър Общи и Васил Левски. Бележитият български революционер е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой.
Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права независимо от етническата си и религиозна принадлежност. В предсмъртното си писмо Левски пише: “Моята смърт не ще да спре бъдещето ни освобождение, нито трябва да скове сърцата и душите ви. Знайте, че борбата за освобождението ни ще погълне в жертвения си олтар много от вас, но още повече ще погълне борбата след освобождението ни. Аз неведнъж съм ви казвал: ”Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби”. Внимавайте, в народната работа няма шега, освобождението ни трябва да бъде плод на нашите задружни усилия.
Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.

Заветите: Играем с живота на 7 милиона българи, трябва зряло да се постъпва


Аз съм се посветил на отечеството си – жертва за освобождението му, а не да бъда кой знае какъв.

Времето е в нас, и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме

За Отечеството работя, байо! Кажи ти моите и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно.

На драго сърце да обичаме оногова, който ни покаже погрешката, инак той не е наш приятел.

Играем с живота на 7 милиона българи – трябва зряло да се постъпва.

Не трябва да давате подпора (подкрепа) на глупци.

Всичко се състои в нашите задружни сили.

Дела трябват, а не думи.

Народната работа стои над всичко.

Никой да не се повежда сляпо в работата.

Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре – магаре.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031