Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2006 07:11 - Защо дните в седмицата са 7
Автор: kostadin Категория: Технологии   
Прочетен: 11878 Коментари: 45 Гласове:
0

Последна промяна: 02.08.2006 07:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Съществува още едно чудно число-7.Използваме  го ,толкова отдавна ,но защо са седем дните в седмицата, никой не знае !

Различните зони на слънцето се въртят с различни скорости.Екватора се завърта за 26 дни,а полярните области –за 37 дни спрямо остта на Слънцето.Земното магнитно поле обикаля около слънцето за една година.Тези три магнитни полета си взаимодействуват и поради различните скорости на движението им ,може да се намери такъв момент,когато векторите на магнитните им полета ще се припокриват/съвпадат/ по посока и направление.Възможно е да се извърши следният елементарен анализ на движението на трите вектора по отделно и общо.,за период от един месец изчислен на основата на 365,25дни годишно,т.е.при дължина на един месец 30,4375 дни  в 1 месец.Скоростите на движение на векторите ,характеризиращи магнитните полета за един ден са:

-Полярното ,се завърта на  9,729 град/ден ,наблюдавано от земята

-Екваториалното  -             13,84375 град./ден ,наблюд. От земята

-Земното     -                         0,9856 град./дневно, наблюд.от зем.

 За един месец/30,4375 дни/всяко от полетата ще опише ъгъл равен на:

-Полярното  -         296,149 град/мес.

-Екваториалното – 421,442 град/мес./360+61,442/

-Земното -                29,9992 град/мес.Погледнато от позицията на земята изглежда че в края на месеца полярното е сканирало 93,8 градуса от екваториалното поле.На практика в края на месеца излиза ,че Полярното се движи назад спрямо земята ,а екваториалното избързва.В съшност, спрямо земята екваториалното поле е сканирано на 421,442град/мес –30град/мес.= 391,442град/мес.Екваториалното поле съдържа 4 различни части или една четвъртинка съдържа 90 град. Тогава:

391,442 : 90 =4,349 ще е броят на преминалите четвъртинки.Ако разделим броя на дните в месеца на числото 4,349 ще получим времето ,в дни ,които са необходими за преминаването на една четвърт от екваториалното магнитно поле на Слънцето.

Получаваме :

30,4375дни/м.  :  4,349 =  6,998735.. или за 7дни се завърта една четвъртинка от екваториалното магн. Поле на слънцето.Отново невероятни съвпадения между изчисленото и постигнатото от неуките ни предци.Няма нищо  подозрително ,че Слънцето е обявено за Абсолют, в рамките на планетната му система.За един календарен месец този 28 слънчев ритъм влияе ,съвсем осезателно на всички участници в сл.планетна система.Това е доказано ,но не е част от настоящата тема




Гласувай:
0



1. anahata - Много полезна информация
02.08.2006 08:29
Благодаря ти:)
цитирай
2. starlight - пълни
02.08.2006 09:58
пълни глупости!
цитирай
3. sigrina - Напротив!
02.08.2006 10:35
Представените факти са много интересни и полезни :)
цитирай
4. starlight - Магнитно поле на Слънцето или как да напишем идиотия
02.08.2006 10:46
Авторът на горните глупости не само няма представа от магнитното поле на Слънцето, ами въвежда и собствени понятия като полярно и екваториално такова. Доколкото глобалното магнитно поле на Слънцето се определя от униполярните локални области, то такива понятия са смехотворни. Отделно тези области съществуват ограничено време, така че приведените му сметки са пълна измислица, целяща да докара нещо до 7. Със същия ефект и малко фантазия може да го докара и до 42.
цитирай
5. kostadin - Здравей, starlight!
02.08.2006 11:01
Хубаво е ,че имаш отношение към проблема с магнитните полета.Начина на изразяване обяснява само характера на този ,който се изказва.Не е много добре да се държиш,като шопа пред клетката на жирафа.Но това са дреболий.Обикновено съм свикнал да разчитам на познанията ,които съм получил при образованието си.Надявам се ,че ще можеш да обясниш,с по разбираеми думи твойте твърдения.Не всичко прочетено е необходимо да се гълта.Като начало бих искал да те попитам :
-Съгласен ли си ,че всяко материално тяло има положителни и отрицателни електриески товари в себе си.
-Когато даже и един електрически товар се движи насочено ,как се наричатова във физиката.
-Около всеки движеш се електрически товар, какви полета се създават.
-ако имаш два еднакви генератора ,но ги въртиш с различни скорсти ,то произведеният ел. ток дали ще е еднакъв по глемина и в двата случая.
После е възможно да преминем ,ако проявяваш интерес и към по същностните пролеми ,касаещи слънцето.
Бих се радвал ,ако проявиш фантазиятаси и от мойте сметки докараш седмицата до 42!
С уважение:
Костадин
цитирай
6. starlight - г-н Петров,
02.08.2006 11:26
".Не е много добре да се държиш,като шопа пред клетката на жирафа.Но това са дреболий." - не знам как се държи шоп пред клетката на жираф, но това са дреболии, както казвате.
"Обикновено съм свикнал да разчитам на познанията ,които съм получил при образованието си." - "лошо, Селдларов, лошо!". Образованието Ви по хелиофизика ли беше и ако да, то какво има да обяснявам от предишното ми мнение?!
"Като начало бих искал да те попитам :
-Съгласен ли си ,че всяко материално тяло има положителни и отрицателни електриески товари в себе си." - Не, естествено! Сети се за поне 2 такива тела.
"-Когато даже и един електрически товар се движи насочено ,как се наричатова във физиката." - нарича се движещ се електрически заряд, ако са повече (статистически значимо), се нарича ток.
"-Около всеки движеш се електрически товар, какви полета се създават." - какви? Предполагам, че според Вас отговорът е магнитно поле.
"ако имаш два еднакви генератора ,но ги въртиш с различни скорсти ,то произведеният ел. ток дали ще е еднакъв по глемина и в двата случая." - е и?
"После е възможно да преминем ,ако проявяваш интерес и към по същностните пролеми ,касаещи слънцето." - ами проявявам, даже работата ми е такава, хо ще се радвам да ми изясните Вашите възгледи за физиката на Слънцето.
"Бих се радвал ,ако проявиш фантазиятаси и от мойте сметки докараш седмицата до 42!" - защо от Вашите, аз мога да си направя мои с подобни произвони твърдения.
цитирай
7. kostadin - Re:
02.08.2006 11:37
Около всеки електрически товар драги ми ,занимаващ се със Слънцето се поражда,съществува електромагнитно поле!
Имаш ли нещо против схващането ,че слънцето най- общо може да се разглежда ,като съставено от три области.
цитирай
8. starlight - "Около всеки електрически ...
02.08.2006 12:00
"Около всеки електрически товар драги ми ,занимаващ се със Слънцето се поражда,съществува електромагнитно поле!" - това пък как го измисли?! Дали не трябва да си прочетеш отново учебника за 7 клас по физика?
"Имаш ли нещо против схващането ,че слънцето най- общо може да се разглежда ,като съставено от три области." - може и да имам, може и да нямам. Зависи какви ще измислиш да са тези 3 области.
цитирай
9. kostadin - Re:Почти нищо лично
02.08.2006 12:27
Съвсем умишлено не започнах с корекции по изказването ти.Не бих желал да го приемаш и лично .Никой не може да е запознат с всичко даже и в собствената си професионална работа.
За двата еднакви генератора ,въртящи се с различна скорост –не е необходимо да си учил физика за да знаеш истината .Ако си карал колело нощно време и си използвал фарче ,захранвано от динамо-машинка ,то щеше да ти е пределно ясно ,че колкото по бързо караш ,толкова по силно ще свети.Тва има пряко отношение към разглежданият проблем електрическите токове в различните области на слънцето ще са различни по големина.Е,те ще зависят и от плътността на самата материя в дадена област.
Ще ми се да разгледам и този текст.Той е плод на нашите общи усилия:
Обикновено съм свикнал да разчитам на познанията ,които съм получил при образованието си." - "лошо, Селдларов, лошо!". Образованието Ви по хелиофизика ли беше и ако да, то какво има да обяснявам от предишното ми мнение?!
Ако знаеш ,какъв голям основополагащ въпрос повдигаш и то не само от гледна точка на физиката ,но и от ежедневното ни общуване с обкръжението .Става въпрос за отправната точка или в каква координатна система стой наблюдаващият.Това е труден въпрос и винаги трябва да сме нащрек.На неразбирането му или на вникването в проблемите свързани с координатните системи се дължи и Нютоновата механика и Теорията на относителността и създаването на Теорията на торсионите полете.Сложно.Но ти в случаят не си оплескал още работата в областта на физиката .Какво да се прави ,като си избра такава отправна точка ,че някойи неща случващи се в други области просто не можеш да ги видиш.Това обикновенно се нарича професионално изкривяване.Всички проболедуваме от него.Е сега инещо лично ти не правиш разлика между знание и познание.Можеш да си напълниш главата с огромно знание ,което може и да не е вярно или полезно .Но образовайки се можеш да извлечеш от цялата мътилка познанието за нещата.Има разлика-прави я ако искаш.


цитирай
10. kostadin - Re:За ел.тока
02.08.2006 12:32
Отговора ти за това кава е възможно да съдадеме от слънцето разчленявайки го по някакъв си начин е правилен.Аз съм съгласен с него.Във тази безкрайна /за нас/вселена е възможно да се случи всичко.Но в локалната област наречена "сл.планетна система, нещата са много по -конкретни ,даже и за добър специалист в тази хелиофизическа област.
Едно от омразните ми неща е лошият навик съдаден от общуването по нета -да се пишат цитатчетаНо се налага:
"Около всеки електрически товар драги ми ,занимаващ се със Слънцето се поражда,съществува електромагнитно поле!" - това пък как го измисли?! Дали не трябва да си прочетеш отново учебника за 7 клас по физика?
По определение /не знам точно какво съм учил в 7 клас /.физиката във всичките степени на образованието дава едно и също определение:

Електрическият ток е поток от насочено движещи се товари.
Извода си го направи сам ,но можеби ти си имал по други интереси по времето ,когато си се учил да сегордееш с професията си.
В резултат на твоето обучение си получил не само диплома ,но се е появила и голяма недостигна научна информация.Може и да си я попълваш самостоятелно.
цитирай
11. starlight - мда
02.08.2006 12:43
поредните безмислени дрънканици. За давата генератора - ключовата дума е еднакви. Иначе скоростта на въртене е само един параметър във формулата за генерирания ток.
"Теорията на торсионите полете." - няма такава теория, поне научна. Псевдонаучните глупости и шарлатаниите на някой съветски "учени" не се броят.
"Има разлика-прави я ако искаш." - има разлика в семантичния смисъл, но това не е довод в подкрепа на горе изложените ти глупости за седмицата.
И ако говорим за разлики, справи се с разликата м/у електрично и електро-магнитно поле.
цитирай
12. kostadin - Хубаво е да живее човекствоето ч...
02.08.2006 12:58
Хубаво е да живее човек с твоето чувство за знание .Ключовите думи се използват в и астрологията.Не казвам ,че сляпо си приел това понятие от една "лъже- наука"Ключовото понятие за шопа е известно на много хора.Той казал "Те те такова животно нема -па нема ! това станало ,когато за пръв път видял жирафа.Виж ключовата дума "диплома"- по определена специалност може би е виновна в случаят .Бъди здрав
Желаяти лек и приятен ден .Ако искаш можеш да си мислиш ,че знаеш.Това си е твоят свят.Не ти се бъркам в него.
За торсионното поле .Бъди по осторожен Човекът ,който е създал теорията има повече дипломи от тебе.На всичкото отгоре ,друг без да знае за теорията ,даже конструйрал двигател и то торсионен.Ужас !Тези хора, нямат никакво професионално отношение !
Не знам защо намеси и електростатиката.Освен под действието на потенциана разлика ,ел. заряди могат да се движат и под действие на механични сили.В случаят ,точно така ги движи при въртенето си слънцето.Но всеки професионал има право-да прави каквото си поиска.Природен закон
цитирай
13. starlight - ето пак
02.08.2006 13:26
"За торсионното поле .Бъди по осторожен Човекът ,който е създал теорията има повече дипломи от тебе" - твърдение, което е изсмукано от пръстите. За да кажеш такова нещо се предполага, че знаеш колко диплломи имам аз. Знаеш ли? Не знаеш.

"На всичкото отгоре ,друг без да знае за теорията ,даже конструйрал двигател и то торсионен.Ужас !Тези хора, нямат никакво професионално отношение !" -само дето никой не го е виждал, ама то, защото световната конспирация го крие. (Естествено д-р Тренчев има патент за такъв генератор, лично съм виждал патента, даже май е успял да продаде на няколко балъка).
"Не знам защо намеси и електростатиката" - ето защо:
"Около всеки електрически товар драги ми ,занимаващ се със Слънцето се поражда,съществува електромагнитно поле!" - тук нищо не се казва за движение, т. е. зарядът е статичен.
Да не говорим, че товар означава съвсем друго.
Та така, драги ми инж. Петров, време е да си хвърлите дипломата и да се насочите плътно към "науката" астрология. Там такива "размисли" се приемат охотно.
цитирай
14. kostadin - Re:Радвам се ,че толкова много знаеш!
02.08.2006 14:51
Ученото си е учено!Изважда една дума от средата на текста и изобщо не го е и еня ,че навсякъде се говори за движещи се части от слънцето с различни скорости.Не знам ,но ако на тебе това ти оправя нещата -използвай го.Важното е ,че има маси от определени области, движещи се с различна скорост-заради ,което те попитах и за генераторите.Виж приемам ,че ти си правият ,но от това нещата за тебе, не могат да станат по розави!
Истината е ,че даже и да съм употребил думата електрическо- от цялата тема ,става ясно, че тези електрически полета са променливи ,защото товарите са в движение .Когато се говори за неподвижно ел.поле създавано около неподвижен товар ,то се употребява термина" електростатическо"./няма да зачеквам темата за ,това дали е възможно да има абсолютно неподвижна координатна система-защото само тогава ще да е възможно ,някой товари и да са неподвижнии./Направи справка в твоите книжки и виж, че се говори за скорост на разространение ,на електрическото поле.Тя е твърде различна от ототносително малката скорост на насочено движещите се товари,по токовата линия.Заклинания от типа на" Глупаво",Безмислица и т.н.изобщо са смешни ,когато не са подкрепени с аргументи .Но даже и да имах аргументи ,сигурно щях да ги спестя .Силните думи не показват сила.Още по малко пък тези.То си е чиста проба слабост .
цитирай
15. starlight - Както
02.08.2006 15:03
Както казах преди, скрий си дипломата някъде и на никого не казвай, че си инж., щото и децата ще се смеят.
"Направи справка в твоите книжки и виж, че се говори за скорост на разространение ,на електрическото поле.Тя е твърде различна от ототносително малката скорост на насочено движещите се товари,по токовата линия." - преди да почнеш да ми говориш за релативистка електродинамика, вземи се справи с частния и случай на нерелативистка, а най-добре почни с учебниците по физика за 5, 6, 7 клас. И ти казах, че товар е съвсем различно от заряд. Даже и лесовъд да си, пак трябва да са ти го изяснили в курса по елементарна физика.
цитирай
16. kostadin - Re:
02.08.2006 15:25
Аз се радвам ,когато децата се смеят.Даже и самиятаз да съм причина засмехът им.Много е гот!...Ами, не мога, повече да ти помагам.Ти си зациклил над учебници от отделенията .Има и по -интересни книги.
Заряд или товар.Имах си аз да са пък съвсем еднакви думите Заряди има всякакви.То ,ако тръгнем по тази логика и товарите са всякакви.Прав си ....Но само до някъде ...Общо взето думите са неща ,които взети извън контекста на изложението,могат да объркат и тебе.Ти по добре слушай мислите ,Виж направлението на темата.Помисли си за що си я започнал ,тая разговория ,по обедно ,топло време.Нямам нищо против да си стоиш -там при твоите знания .Даже можеш да пишеш ,колко прав си бил.Явно ,че не те интересува същността на предлагания модел.Ти си имаш любими такива .Разглеждай си ги, радвай им се.Лошо !няма .На мене, обаче ,ми трябваше модел ,които работи на практика.Ти нито веднъж не попита ,аджеба това чудо какво прави ,за какво се ползва.Най-голямото ти препятствие е твоята гордост от постигнатото.Надали ще ме разбереш...Но всеки си има пътечка.Твоята може да ти е по интересна ...Въпрос на личен избор....
Мерси за удоволствието ,което ми достави !
цитирай
17. starlight - хайде
02.08.2006 15:33
Хайде при г-жа Ценка, там ще си се радвате на "моделите".
цитирай
18. kostadin - Ие!!
02.08.2006 16:09
Хубаво е да има къде да отиде човек!Какво по хубаво от това да се радваш!
Благодаря ти!
цитирай
19. shiva - starlight,
02.08.2006 16:41
за Ценка - в нейния блог.
Или в твоя.
Какво общо има тя с темата, защо я засягаш изобщо?

Личи си - интелигентен човек си. Но със закостенели разбирания. Никой не ти налага собствените си разбирания. Защо ти искаш да налагаш своите? И защо намесваш трети лица в спора си с Костадин? Като го смяташ за толкова "необразован" защо спориш тогава така настървено с него?
цитирай
20. starlight - Шива,
02.08.2006 21:03
Шива, за съжаление не мога да кажа същото за тебе ( в смисъл не изглежда да достигаш и средното ниво).
цитирай
21. kostadin - starlight,това можеш и да го четеш ида не го четеш
03.08.2006 00:13
Приятелю по блог!
Подсъзнателно или от позицията на физик си схванал невъзможността да определиш ,кое е горе ,долу или къде е средата.Това личи от началото на пояснението в скоби:( в смисъл не изглежда…)Сърцето усеща и не ти е разрешило да абсолютизираш невъзможнотоПравилно всички ние сме точки от общата човешка вълна Всеки се движи нагоре надолу.Не е възможно да определиш средата докато си на вълната.Даже когато си на върха ,пак не можеш да кажеш ,че си единственият издигнал се толкова високо Единственото,което можеш да направиш е да се радваш.на съседите си-до колкото ти позволяват способностите.
.Както виждаш контрол върху написаното не ми е по вкуса.Пък и информацията не може да я задържи никой от нас.Можем да и се порадваме ,докато преминава.Ти също имаш излишък от информация ,която искаш да споделиш с другите.Това се нарича съпричастност към цялото.Много ми харесва ,това, което показваш ,като снимков материал .То е и радост за очите и образи за размисъл .И най-интересното е ,че никой не може да ти го отнеме , защото сам вече си го дарил на всички нас.Това не означава ,че някой неща не прескачам.Такива сме хората :По вкус и
цвят –нямаме приятели.Това не ме прави нито мене нито тебе по привилегирован,по-голям по- среден или по-низък.Няма даже престъпник,който да не вярва ,че е постъпил правилно-поне за момента.
Но ти имаш право да бъдеш такъв ,какъвто си поискаш!

цитирай
22. shiva - Е,
03.08.2006 08:48
това вече си е мой проблем, Старлайт :)

Съвсем не претендирам, че съм много знаеща, още по-мало ерудирана! :)

Но пък не парадирам с малкото познания, които имам, не се опитвам и да ги налагам :)
Или си останал с друго впечатление?

Продължавам да се чудя - защо когато ти свършат аргументите или се почустваш леко засегнат, така агресивно преминаваш в атака, изместваш темата, засягаш въпроси, които нямат нищо общо с коментираната?
И какво, по дяволите, има общо моя интелект с въпроса, който съм ти поставила?

Със здраве!
цитирай
23. анонимен - важно
03.08.2006 15:13
Радвам се че се замисля някой вьрху тези важни неща.Не знам дали с изчисления можеш да стигнеш до истинния отговор на въпроса от кьде произлиза седмицата.Аз ще ти дам верния отговор на вьпроса но без изчисления.Не знам дали знаеш че в миналото французите са се опитвали да променят седмичния цикьл с десет дневен.Резултатите били фатални и те отново се вьрнали кьм стария начин на броене на дните и роботен режим.Сега да отговоря на вьпроса за произхода на седмицата.Може да ти се стори странно но тя е произлязла още при сьтворението на земята.Тя е едно от доказателствата че планетата ни не се е самосьздала.Отвори Библията и пьрвото нещо което ще прочетеш там е как Бог сьтворил земята за 6дни а в 7-мия ден си починал(не защото е бил изморен а за да го освети).Седмицата е паметник на сьтворението а седмия ден е празника в който според Божията воля би трябвало да отдаваме благодарност и почит на сьздателя си.Междувпрочем ще се изненадаш че в тази толкова древна книга можеш да откриеш истини доказани от наукат хиляди години след това.Голяма мьдрост има в нея.Пожелавам ти да имаш мир и здраве.
цитирай
24. kostadin - Re:Анонимен
04.08.2006 09:39
Здравей ,анонимен!
От това ,което казваш излиза ,че дните са същесвували отпреди сътворяването на света.Изброяването на дните от седмицата е също математика.Радостно е ,че една така величава работа ,като сътворението на света е съобразена и развита в съответствие с ритмитиката нанашата звезда.
Изненадваща е само късата памет на човечесвото.Ако не беше тази особеност и изенадите щяха да са по малко
цитирай
25. caviezel - Престанете с караниците
08.08.2006 18:46
За първи път отбелязването на седмия ден е узаконено от Мойсей, но почитането на седмия ден е и от преди него, поради следната особенност на календара в миналото. Както написах в другия коментар за окръжността, всеки месец е имал по 30 дена, както това е бил пълен лунен цикъл. Лунната и земната орбита са съвпадали, всеки месец е започвал с новолуние и 12 е завършвал с зимното слънцестоене или 12 по 30 равно на 360. Единственните почивни и празднични дни са били новолуние и пълнолуние, така в всеки месец ни остават 2 по 14 дена, в кито са били вкарвани по 4 съботи. И още в Библията числото 7 е числото на Божието съвършеннство и пълнота. Ето следните потвърждения. 1. Бог си почина на седмия ден от сътворенето. 2. Потопа по времето на Ной започна в 7-ия месец. 3. При Авраам не се сещам, но ще разгледам. 4. Менората или всещенния светилник има 7 светила. 5. Давид бе 7 син на Есей. 6. И за Исус и за края на света не се сещам сега но ще изследвам въпроса.
цитирай
26. kostadin - Re: caviezel
11.08.2006 15:37
Хубаво е ,че сте вярвящ.С вярващи не споря .Изслушвам ги с внимание и сравнявам религиозното им познание с моето вярване.
Разговора със starlight,прведох ,тъй като го считах за едноверец.Но той е просто фанатик.
Това ,че е възможно да обменяме мисли е прекрасно!
Интересно как тълкувате библейски сюжети, описани много преди създаването на тази свещенна за християните книга.
цитирай
27. анонимен - astronom-byde6t
28.11.2007 04:41
Хелиофизиката не е за всеки,особено пък магнитните полета,ще трябва да се задълбочите по слънчева магнитохидродинамика и т.н.
Коце, извинявай ама това са глупости!
цитирай
28. kostadin - astronom-byde6t
28.11.2007 09:19
Благодаря за лаконично изказаната ти вяра!
Извинявай но в рамките на твоят тон ми се ще да отбележа -изказването ти най- малко е лекомислено
Разказаното е модел построен върху основата на снимките направени от космическите сонди заснели още през 60-те години на 20 век слънчевото разпръскване в околното пространство.
Няма такава теория която да стъпва на нещо реално .Всички теории са опити за създаване на модел.Всичко зависи от първоначалната аксиоматика.По тази причина вселената се обявява за безкрайна априори,а научните теории доста често се променят -даже и в рамките на един човешки живот.Излиза ,че най-променливата вяра е тази в научната безпогрешност.Не виждам каква е разликата между това научно понятие -безкрайността и понятието Бог.
Хубав ден ти желая!
цитирай
29. анонимен - Астроном - бъдещ
11.12.2007 03:25
Коце забрави тия неща за магн. поле.Отдавна искам да се срещна с някой, занимаващ се с астрология, за да обсъдим някои спорни за мен теми.Ако си заинтересован ми пиши на galatev@abv.bg
цитирай
30. анонимен - Астроном - бъдещ
11.12.2007 03:29
Коце забрави тия неща за магн. поле.Отдавна искам да се срещна с някой, занимаващ се с астрология, за да обсъдим някои спорни за мен теми.Ако си заинтересован ми пиши на galatev@abv.bg
цитирай
31. анонимен - Re:30. анонимен
11.12.2007 10:58
Съмнението ни тласка да търсим.Вярата ни приспива.Какво спорно има в астрологийте?Те са много!Самият факт ,че действуват, показва ,че става въпрос за реално съществуващи принципи , които са част от управлението на физическата част от света.Но закономерностите се простират и по далече.
Най -интересното е ,че ние не сме в състояние да мислим за неща , който във вселената не съществуват,колкото и безкрайна да ни се струва.
цитирай
32. анонимен - Yana
14.12.2007 00:23
olele sorry abe vie ste super yaki pi4ove
цитирай
33. анонимен - Георги Латев
24.02.2008 04:37
Коце какво ще кажеш за тая пуста 13-зодия?
Има ли я няма ли я?
Паяк ли е?
Какво е туй чудо?
цитирай
34. kostadin - Re: Г. Латев
24.02.2008 17:52
Исторически погледнато, 13 зодия са използвали известно време римляните.Обикновенно на хората им е интересно да се хващат за числото 13.Но то е станало нарицателно за нещастие, поради изтребването на темплиерите във Франция.
Освен зодия паяк често се ползва и диаметрално противоположният сектор за означаване на друга 13 зодия-змееносец.Възможният извод е ,че ако приемем 13 зодия ,то ще трябва да прибавим и 14.Големината на зодиакалните знаци в никакъв случай не отговаря на видимата големина на съзвездията или на техният брой- те са много повече от съществуващите
зодии.По повод на наименованията на секторите от тропическият зодиак и до днес продължава спора между астрономията и астрологията.В същност нещата са прости овен започва в деня на пролетното равноденствие и от тази точка за всяка зодия се отчитат по 30 градуса-това има пряко отношение към електроманитната равнодействуваща ,която съвместно с земният електромагнетизъм въздействува непрекъснато върху планетата ни и самите нас.Това са го знаели и по времето на Древен Египет.В християнството, това познание е проникнало в ахитектурата на черквите: розетките (особено изразителни при кръглите прозорци) и християнският символ -кръстта.Във кръстосаните под прав ъгъл компоненти на кръста ,особено ярко личи вида на слънчевото ел. магнитно поле.Слънчевата система се ръководи в своето движение от нашата звезда.В най- общи линии въртенето на слънцето е сбалансирано.Появата на 13 сектор би предизвикал биене в системата.Такова не е отчетено.
По принцип зодиаколният кръг може да се дели на много и най- различни участъци -с големина над 1 градус или по- малки от него.Това се използва при съставянето на най- разнообразни прогресивни карти, които се различават по коефициентите си на пропорционалност.В този смисъл и транзитите са прогресии с коефициент на пропорционалност 1.
Така е възможно да се прониква и в малки и в голями интервали от време.

Включването на числото 13 в цикличното движение на земята е важно .Осмата ,тринадесетата и двадесетата години от живота на всеки лимитират определени фази в развитието .Но така отиваме в една по- друга област на астрологията.Съществено е ,че майте не само са го признавали , като нас, за свещенно,но са съумели да го включат в годишният цикъл
.Те имат 13 месеца по 20 дни или годината им е 260 дни .Това в никакъв случай не им е попречило да познават и използваният от нас интервал от дни, с който означаваме годината.
Явно са съхранили двете форми за изразяване на цикличността,специфична за земята.
цитирай
35. анонимен - Георги Латев
09.03.2008 21:28
Благодаря!
Виж ще си призная аз съм астроном,но винаги ми е била интересна и вашата позиция,странно защо обаче като ходя по разни предавания винаги се опитват да ни скарат/т.е. желаят да се получи ожесточен спор между астролози и астрономи/,просто така извътрат нещата,че.....
Та да кажа,че от астрономическа гледна точка наистина Слънцето наистина в интервала време от 1-18.12 е в тринайстото зодиакално съзвезди-Змиеносец,но това е нещо съвсвем различно от зодиакалните знаци и аз осъзнавам това. Та наистина понякога се чудя сакрално ли е това число 12 за нас? Ето например-12 месеца,12 зодии,12 тона и полутона/общо/,стрелките на часовника са конгруентни по модул 12,обиколката на Юпитер около слънцето 12 години......сега се обявява нещо като край на света- 21.12.2012?
И наистина не знам...някак си много сме обвързани с него,не че това е кой знае какво но...по привично е да използваме 10-система,макара че тя понякога е по-неудобна.
А от друга страна 13 стряска ли ни какво? Нали знаеш там фатално числао и т.н.
В астрономията просто го приемаме за даденост просто еклиптиката минава от там и то ако бъдем честни Слънцето практически повече време е в Змиеносец отколкото в Скорпион например.Сега не знам кой е прекарвал границите на съзвездията ама това е...Та ти казваш,че евентуално въвеждане на 13 зодия ще предизвика биеене/ както знаем физически биеене се получава при едновременно звучене на два близки по честота тона с разлика около 5 Hz./и такова биеене не е отчетено?
Физическото определение за биеене ли имаш предвид? И неизбежно ли е да се въведе и 14 сектор ако се въведе 13-ти? Изобщо има ли смисъл от въвеждането на повече от 12? Това би ли нарушило основни закони в астрологията?
цитирай
36. анонимен - Георги Латев
09.03.2008 21:56
A и още нещо! Sorry, че така питам ама:
|Заменими ли са изразите-
"Родени сте под знака на..." и
"Вашата зодия е..." ?
Щото май се разбират различни неща....?
цитирай
37. анонимен - За Георги Латев
11.03.2008 16:05
Ние се раждаме под всички знаци на звезното небе(зодиакалните сектори и всички планети и звезди)....необходимо е да се уточни в какъв аспект е го разглеждаме- за любов ,за работа ,за учене, но даже и тогава е необходимо да се отчитат отношенията породени от различните комбинации на астрологическите фактори имащи астрологически връзки .
Наричаме се зодия овен ,телец и т.н. по простата причина ,че слънцето в този период се е намирало в някоя от зодиите.
Правилно сте доловили ,че съществува разлика.
Костадин
цитирай
38. kostadin - за Георги Латев
11.03.2008 16:52
Астролозите никога не са враждували с астрономията.Правилно е да се говори за астролози изучавали космическите закономерности.Висшта математика -диференциалнотоизчисление е създадено за облечаване на изчисленията нужни за астрологията.
Днес са известни снимките изпращани преди години от Вояджер.Слънцето изпуска материя по 4 спираловидни канала .Във всеки два съседни спираловидни ръкава са отчетени различни товари.Особено добре е разказано за това в "Пророчествата на Тутанкамон" от Морис Котерел.Ваимодействието на земното магнитно поле, с това на доста по сложното променливо магнитно поле на слънцето, създва точно 12 сектора.Те съвпадат с определените в адтрологическата тропическата зодиакална система.
Ако на слънцето се гледа ,като на гигантски мегатрон то също се получават 12 камери в които се генерират полета с различни характеристики Това е дадено в учебниците по радиотехника и т.н.Биене би се получило не от факта, че наистина има обособено име за някакъв куп звезди, а поради нарушаване на симетрията предопределена от слънцето и отразена в зодиакалният кръг.За да съществува която и да е система е необходимо и достатъчно тя да се намира в динамично равновесие-за астрологията това са зодиакалните знаци разположени на 180градуса един от друг.Ако няма диаметрално разположени сектори системата ще се разпадне.
Интересно е следното случайно съвпадение ,според науката.Древните са използвали т.н. стихии огън ,вода ,земя и въздух.Те са породени от комбинацията на4 принципа ,два по два(топло ,студ влажно и сухо)При това са запазени до наши дни количествени и качествени характеристики за 12 зод. знака и за 7 познати в миналото видими планети и светила.Та с тяхна помощ могат да се определят при конкретни родители зодиите на техните бъдещи деца.За мене това е практика от доста години.
Числото 12 е факт ,както и числото 7.За астролозите спрямо земята това са константни величини.При вторичното подивяване ,след потопа преди 10506 години са останали в сзнанието, като сакрални числа...
Какво можеш да кажеш за връзката между 60 тиричната бройна система и израза
60х6х6= 2160 х 12 = 25920- съответствува на времето (в год.) за един прецисионнен оборот на земната ос? Случайностите стават фрапиращи!... обяснението им е било загубено.Отивайки към числата
ще попаднем в свързана с астрологията нумерология.Там има още множество сакрални числа.Виж те един интересен сайт от моя гледна точка http://www.milogiya.narod.ru/
Що се касае до удобствата на десетичната позиционна система е необходимо да уточним за кого се явява улеснение.Най - простата е двоичната Благодарение на нея сега нашите тела работят и контактуваме.Обикновенно днес много добри астролози стават хората занимаващи се с изчислителна техника.Информатиката разкрива много истини за нашето устройство.Особено показателни са сравнително простите изследвания за устроството и начина по който възприемаме ,чрез зрението света около нас.Тогава е възожно да си спомним за идеалните понятие на Платон.Той просто ги е взаимствувал от по древни източници.
Числото 13 не е фатално ,но то е трудно число за човек не достигнал сответното духовно равнище.В САЩ не го използват при номериране на обекти използвани от хората/улици и стаи в хтелите/.Вселената е много справедлива .Тя дава толкова колкото взима .Ако ние не сме в състояние да оценим това ,което получаваме -то вината е в нашата обърканост.Това е закона на Кирхов в електротениката.
цитирай
39. анонимен - VPvOOiRNPTNGUDL
25.05.2011 15:37
Wow, thatВ’s a really celevr way of thinking about it!
цитирай
40. анонимен - NWWZWEWwErzmuPCL
25.05.2011 19:53
evFxU9 , [url=http://scmwrvvmsaty.com/]scmwrvvmsaty[/url], [link=http://wjzvuenzguvl.com/]wjzvuenzguvl[/link], http://pjngkxgffjre.com/
цитирай
41. анонимен - oGbPqQzeZkTeIxn
25.05.2011 20:01
Hey, sublte must be your middle name. Great post!
цитирай
42. анонимен - pWSJwNBR
25.05.2011 20:08
ThatВ’s really srhewd! Good to see the logic set out so well.
цитирай
43. анонимен - LQRUUmxjwPTRcIyuFe
25.05.2011 20:37
Home run! Great slugingg with that answer!
цитирай
44. tzarkarui - Различните зони на слънцето се въртят с различни скорости.
11.10.2012 09:09
Аха, добре би било собственика на блога да попрочете (малко - не много) Maurice Cotterell. Има бая книги (на ингилизки - не е за российски монолингвисти), цели лекции в тюбата.
Та той баш за Слънцето и неговите цикли хортува, за магнитни хави, и прочие. И понеже Астрологията/нумерологията са в заглавието на блога - Cotterell баш за Астрология говори. Задължително четиво за всеки начинаещ астролог (+Rob Hand). :)
цитирай
45. kostadin - Благодаря ти, че наблягаш на този ...
11.10.2012 09:44
Благодаря ти ,че наблягаш на този автор .Азсъщо съм го споменавал в множество форуми .Все пак си в десятката на хората които обръщат внимание на информацията в него Общо взето Коттерел има още няколко книги свързани с познанието за слънчевите ритми .Интересно е ,че тези знания се появяват в различни векове и на различни места по земното кълбо.
Щом за начинаещи астролози си приел Роберт Хънд ,значи си много напреднал в астрологията още от предишните си инкарнации Но тогава пък той не е бил още роден.Защо ли не те е цитирал -явно и той е начинаещ .
цитирай
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930